Zašto koristiti maslinovo ulje? Saznajte na stranici OPG Rakovac

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je jedna od najzdravijih namirnica poznatih čovjeku od pamtivijeka. Maslina je jedna od prvih biljki koju je čovjek počeo uzgajati; tragovi o prijateljstvu masline i čovjeka sežu u povijest i do 7000 godina. Poznata u drevnoj Grčkoj, Egiptu i Rimu, od davnina služi kao hrana i lijek, ali i kao gorivo za svjetiljke ili konzervans.

masline
masline

Zašto koristiti maslinovo ulje

Stablo masline je iznimno dugovječno – može opstati i 2000 godina, a više od 1000 korisnih spojeva koji su pronađeni u plodu masline nude dugovječnost ljudima koji ih koriste. Ekstra djevičansko maslinovo ulje pomaže sprječavanju bolesti srca i krvnih žila, snižava loš kolesterol, a istovremeno potiče povećanje onog dobrog, HDL kolesterola. Osim toga, stanične membrane tijela koriste se njegovim sastojcima kako bi postale stabilnije i otpornije na napade slobodnih radikala. Zbog dragocjenih polifenola maslinovo je ulje prirodni antioksidans kojeg ljudski organizam gotovo potpuno iskorištava. Svojstva maslinovog ulja omogućuju mu pozitivno djelovanje u borbi s bakterijama i virusima, a u kozmetičkoj industriji je nezamjenjivo kao jedno od najboljih ulja za hidratizaciju suhe i osjetljive kože.

maslinovo ulje
maslinovo ulje

Gastronomski je nezamjenjivo zbog privlačne pikantnosti, ugodne gorčine i izraženog svježeg mirisa, koji varira od sorte do sorte. Vrlo je bitno i naglasiti da pri temičkoj obradi ostaje stabilno i pri visokim temperaturama. Novija istraživanja su pokazala da se kod prženja neki potencijalno toksični spojevi koji se javljaju u drugim uljima ne javljaju i kod maslinovog ulja.

Analizirana su kemijska svojstva rafiniranog suncokretovog, sojinog, maslinovog ulja i ulja kukuruznih klica prethodno korištenih za duboko prženje krumpirića pri 160 °C i 190 °C, odnosno, za prženje u tavi pri 180 °C.

Rezultati su pokazali da je rafinirano maslinovo ulje, u usporedbi s ostalim ispitivanim uljima, kemijski najstabilnije ulje za prženje.

Odgovora na pitanje zašto koristiti maslinovo ulje ima bezbroj. Vjerojatno upravo zbog njegove svestrane primjene. Ako ste ga nekim čudom zaobišli, nema razloga da tu veliku grešku ne ispravite već danas: