Najljepša peciva s maslinovim uljem - OPG Rakovac

Najljepša peciva s maslinovim uljem

Ljeto koje baš i nije ljeto. Kišni dan, koji izgleda kao jesen, pravi je povod za ukusni zalogaj.

Toplo pecivo i mirisno ekstra djevičansko maslinovo ulje  – ne može bolje. Ili može? Toplo pecivo zamiješano s maslinovim uljem i uz njega još malo maslinovog ulja, za toć! 😋

Vrhunskom ekstra djevičanskom maslinovom ulju gotovo uvijek daje se uloga začina, u kojoj – u svojoj sirovoj formi – daje maksimum okusa i u kojoj se čuva sva raskoš njegovih zdravstvenih dobrobiti. Međutim, mi maslinari rijetko se možemo ograničiti na tako usku primjenu.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje kao sastojak daje novu dimenziju svim kombinacijama u kojima se nađe.

Ima nešto u ljepoti…

Peciva ima raznih. Možda postoje ukusnija, jednostavnija, složenija, zasitnija, raskošnija. Ali ljepših peciva nema! Sastojci su im jednostavni, obični. Ima ih u svakoj kuhinji. Rezultat je očaravajući.

Podsjećaju na elegantne čajanke i plišane igračke, malo su djetinjasta i sa smislom za humor. Zaista ukusna, a jednostavno najljepša!

peciva s maslinovim uljem
peciva s maslinovim uljem

Sastojci:

  • 400 g glatkog brašna + za posipanje
  • 2 jušne žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 2 jušne žlice kiselog vrhnja
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 pakiranje suhog kvasca
  • oko 1,5 dcl toplog mlijeka

i na kraju dodatno toplo mlijeko za umakanje i mrvice za oblaganje peciva.

Postupak:

Promiješati kvasac, šećer i malo toplog mlijeka, pa pustiti par minuta da se kvasac aktivira. Brašno pomiješamo sa soli i postepeno umiješamo vrhnje, ekstradjevičansko maslinovo ulje i aktivirani kvasac.

Polako dodajemo toplo mijeko, zamijesimo elastično, mekano tijesto i pustimo da se diže pola sata.

Premijesimo tijesto. Oblikujemo 12 loptica tijesta (veličine ping pong loptice), pa ih prvo umočimo u mlako mlijeko, a zatim uvaljamo u mrvice. Loptice odložimo u kalup za muffine i pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici prvo 5 minuta na 200°C i zatim smanjimo na 180°C i pečemo još 15 minuta.

A kad su pečena – vrijeme je za fensi međuobrok, ili laganu večericu, sa stilom! 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.