Palenta s maslinovim uljem i šparogama

„Oj pramaliće,
kako je lipo, kad počne nicati cviće,
kad počne pupati grabar, jasen i drinak,
a šparoge niču iz stine.
Koruna se zgusne, arija lipo zadaje,
nebo je modro i svitlo, vitar mek i tepa.“

- Mate Balota, „Pramaliće“, iz zbirke „Dragi kamen“

I došlo je, kao i svake godine. Uvijek slično, uvijek kolosalno u svojoj ljepoti i snazi. Pramaliće – proljeće. Maslinici su postali cvjetne livade, iz graže, na koruni, niču šparoge.
Divlje zelene šparoge u istarskoj su gastronomiji sinonim za proljeće. Divne arome, aromatičnog okusa, koji se savršeno sljubljuje s maslinovim uljem u fritajama, umacima, na salatu. Šparoga ima malu energetsku, a veliku nutritivnu vrijednost. Energetska vrijednost 100 g iznosi samo 84 kJ ili 20 kcal jer najveći dio čini voda (93%). Njezina je najveća vrijednost u ljudskoj prehrani bogatstvo mineralnim tvarima (kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem) i mikroelementima kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod. Šparoge su odličan izvor vitamina B (posebno B9 i B1) i vitamina C, te bioflavonoida rutina i antioksidansa glutationa.

Kao i extradjevičansko maslinovo ulje, i šparogu je ljekovitost proslavila kroz povijest. Iako, za razliku od masline, šparoga nikad nije priznata kao ljekovita biljka, čest je sastojak mnogih bolesničkih kura i tretmana za ljepotu i detoksikaciju. Naime, u staroj Kini, još 3000 godina prije nove ere, jedna je vrsta šparoge bila vrlo tražena kao lijek protiv suhog kašlja, bolova u nogama, čireva i oteklina. U Francuskoj, još u rimsko doba, šparoga je bila cijenjena kao diuretično sredstvo, moćna čak i kod rastvaranja bubrežnih kamenaca. Iako je u 15. stoljeću bila karakterizirana kao afrodizijak, njezina diuretička svojstva vjerojatno su danas prva asocijacija.

Nekada je u Istri uobičajena užina za težake bila palenta. Zimi palenta sa „črčkima“ (prepečenom slaninom), u proljeće sa šparogama. Ovo tradicionalno proljetno istarsko jelo, koje spaja maslinovo ulje i šparoge idealno se uklapa u ova užurbana, poslom pretrpana vremena. Ako na trenutak zanemarimo „ispravnu“ dugotrajnu pripremu palente, i posegnemo za instant varijantom, ručak je na stolu u 10 min.

Palenta s maslinovim uljem i šparogama

Sastojci:
- instant palenta
- ekstradjevičansko maslinovo ulje Bilini
- šparoge
- ribani zreli kravlji ili ovčji ribani sir
- po želji na sitno narezani pršut ili slanina

Priprema:
Na maslinovom ulju izdinstati šparoge da omekšaju. Kad su skoro sasvim gotove, dodati pršut i kratko popeći. Dodati još malo ekstradjevičanskog maslinovog ulja, da bude dovoljna količina za prelivanje po palenti.
U međuvremenu palentu skuhati prema uputama na vrećici. Napraviti malo tvrđu. Kod kuhanja palente obavezno dodati u nju žlicu-dvije maslinovog ulja, a po želji ribanog sira i malo majčine dušice.
Kuhanu palentu žlicom vaditi na tanjur za posluživanje, preliti maslinovim uljem i šparogama, posuti svježe ribanim sirom.
Dobar tek!

Izvor slika za članak: http://mikes-table.themulligans.org/  http://www.gastronomika.hr/  http://www.muncanfoodcorp.com/

Još nema komentara na ovaj članak.

Ostavi komentar