Kemijski sastojak maslinovog ulja uspješan protiv karcinoma dojke

Kemijski sastojak maslinovog ulja uspješan protiv karcinoma dojke

Ponovo prenosimo sjajne vijesti s vodećeg američkog portala o maslinovom ulju oliveoiltimes.com! Kemijski sastojak koji se nalazi u maslinama i ekstra djevičanskom maslinovom ulju može biti koristan kao alternativna terapija za prevenciju trostruko negativnog raka dojke. Istraživanje provedeno na španjolskom sveučilištu Jaén zaista puno obećava.

Nalazi ističu važnost kemopreventivnog hidroksitirozola kao elementa koji se istražuje kao alternativna ciljana terapija za trostruko negativni rak dojke. Istraživači su potvrdili kemopreventivna svojstva koja hidroksitirotol može imati u liječenju ove bolesti.

Hidroksitirozol

Hidroksitirozol je vrsta fenolne fitokemikalije s antioksidativnim svojstvima. Smatra se jednim od najmoćnijih prirodnih antioksidanata. Njegova vrijednost kapaciteta apsorbiranja radikala kisika je jedna od najvećih dosad pronađenih u biljkama. Hidroksitirozol se prirodno javlja u maslinama i uglavnom se nalazi u njegovim listovima. Također se nalazi i u ekstra djevičanskom maslinovom ulju i stolnim maslinama, u obliku oleuropeina estera linolne kiseline.

“Naši rezultati ukazuju na važnost hidroksitirozola kao novog kandidata koji se istražuje kao alternativno ciljana terapija za trostruko negativni rak dojke.”

Trostruko negativni rak dojke vrlo je agresivan tip raka dojke. Karakterizira ga niska stopa preživljavanja, visoka proliferacija i heterogenost stanica raka, kao i visoka metastatska vjerojatnost. On čini otprilike 10 do 20 posto svih karcinoma dojke.

O provedenom istraživanju

Studija, čija su otkrića nedavno objavljena u European Journal of Nutrition, provedena je kako bi se odredio utjecaj hidroksitirozola na matične stanice raka dojke. Te su matične stanice odgovorne za ponovnu pojavu tumorskih metastaza. Za istraživanje su korištene različite in vitro stanične linije trostruko negativnog raka dojke. Po prvi je put prikazana inhibitorska uloga hidroksitirozola u matičnim stanicama raka dojke i migraciji tumorskih stanica, kroz promjenu epitelno mezenhimalne tranzicije i embrionalnih signalnih puteva.

Rezultati su otkrili da hidroksitirozol djeluje izravno na matične stanice raka dojke, smanjujući njihov broj i agresivnost, kao i inhibirajući njihovu sposobnost razmnožavanja.

Marina Cruz-Lozano i Adrián González-González, koautori studije, naveli su u svojem izvješću:

“Po prvi puta izvješćujemo o inhibicijskoj ulozi hidroksitirosola u matičnim stanicama raka dojke i migraciji tumorskih stanica ciljanjem epitelno mezenhimalne tranzicije, Wnt / β-katenin i transformiranjem signalnih puteva beta faktora rasta.”

Ohrabrujuće vijesti

Istraživanje su proveli istraživači sa Sveučilišne bolničke jedinice za kliničku obradu medicinske onkologije Sveučilišta u Jaénu, uz potporu Centra za genomiku i onkologiju Granade.

“Naši rezultati ukazuju na važnost kemopreventivnog hidroksitirozola kao novog kandidata koji se istražuje kao alternativno ciljana terapija za trostruko negativni rak dojke.”

Od 2015. godine ova istraživačka skupina, koju vodi dr. Sergio Granados, radi na traženju biomarkera vezanih uz pojavu metastaza. Također su fokusirani i na analize ponovnog pojavljivanja tumora i otpornosti na terapijsko liječenje, koristeći matične stanice kao os istraživanja.

Istraživačka skupina vjeruje da bi ove aktivnosti mogle pomoći u osmišljavanju novih specifičnih i personaliziranih tretmana. Uglavnom za pacijente trostruko negativnog karcinoma dojke. U 2015. grupa je uspjela inhibirati gen ATF4 koji doprinosi metastaziranju.

Nalazi istraživanja o hidroksitirozolu temelj su kliničkog ispitivanja koje se trenutno provodi u bolnici Houston Methodist. Ono proučava učinke koje ovaj spoj ima na prevenciju raka dojke kod visoko rizičnih pacijenata.

Benevolentni kemijski spojevi iz ekstra djevičanskog maslinovog ulja

ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini

Činjenica da spojevi koji se nalaze u ekstra djevičanskom maslinovom ulju imaju toliko pozitivnih učinaka, čak i protiv opakih bolesti, nas zaista treba usrećivati. Tim više što se ova namirnica vrlo lako može nabaviti u nas. Istra je ove godine četvrti put zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom svijeta (međunarodni vodič Flos Olei). Stoga, ukoliko tražite pravo, kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje, na pravom ste mjestu. 👍

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.