Zdravi kolač od jabuka i rogača s maslinovim uljem - OPG Rakovac

Zdravi kolač od jabuka i rogača s maslinovim uljem

Kolač od jabuka i rogača s maslinovim uljem

Volite slatko?

Ove godine prevrtljivo proljeće nikako da se okonča, i pravo ljeto još nije krenulo. Sladoled, lubenice i dinje nisu još zasjeli na svoj ljetni tron.

Zadnji su dani kad je pečenje kolača u toploj kuhinji zadovoljstvo, pa je nužno iskoristiti ih prikladno, za ponavljanje najdražeg gradiva prije ljetne pauze 🙂

I sad se nameće pitanje: maslinovo ulje u kolaču? Uvriježeno je pravilo da se maslinovo ulje koristi u salatama, što manje zagrijano, kad se sva njegova raskoš može u potpunosti staviti u službu zdravlja. Ali ovo pravilo treba kršiti često. 🙂

Maslinovo ulje u kolaču?

Maslinovo ulje je jedna od najzdravijih masnoća koje možemo koristiti u prehrani: i u kuhanju, i u prženju, i u pečenju kolača. Zbog visoke temperaturne točke dimljenja (oko 210 °C) maslinovo ulje pogodno je za primjenu i na razmjerno visokim temperaturama. Kad se ulje zagrijava iznad točke dimljenja, uništavaju se okusi iz ulja, te se stvaraju slobodni radikali koji mogu biti opasni po zdravlje.  Za pripremu nekih jela visoke su temperature neizbježne, ali kvalitetna ulja mogu podnijeti i taj izazov. Iako neke druge masnoće imaju i višu točku dimljenja,  dodatnu otpornost na visoke temperature estradjevičanskom maslinovom ulju pružaju i prirodni antioksidansi iz ulja koji čuvaju ulje od kvarenja te nastanka štetnih spojeva. To je upravo razlog zbog kojeg je važno uvijek koristi najkvalitetnije ulje.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje pruža kolačima trojaku korist – iznimno bogatu aromu i svježinu, povoljan učinak na zdravlje, a ujedno služi i kao konzervans. U ovaj kolač jako i pikantno maslinovo ulje Bilini unosi dodatnu snagu, dižući razninu opojnih aroma još stupanj više.

Pravac – kuhinja!

Prognoza nam opet predskazuje kišu, a kišno vrijeme, oblaci i jugo pravo su okruženje za pečenje kolača. Ovaj kolač sadrži redom zdrave sastojake, beskrajno je ukusan, a miris kojim ispuni kuću pravi je melem za južinu. Kolač je zapravo voćni, ali je pravi hit baš kod ljubitelja čokolade. Ajmo, još jednom, prije ljeta…

Recept za kolač od jabuka i rogača s maslinovim uljem

Sastojci:

4 jaja

1 šalica integralnog brašna

1 šalica smeđeg šećera

1/2 šalice mlijeka

1/2 šalice ekstradjevičanskog maslinovog ulja Bilini

4 velike jabuke

100 g mljevenog rogača

1 prašak za pecivo

1 velika žlica cimeta

1 vanilin šećer

100 g tamne čokolade

100 ml vrhnja za kuhanje

šalica= šalica za bijelu kavu

Priprema:

Jabuke naribajte, pospite vanilin šećerom i cimetom i ostavite malo da malo odstoje. Dobro izmiješajte žutanjke i šećer, dodajte postupno rogač i brašno pomiješano s praškom za pecivo, te mlijeko, da dobijete gustu masu. U smjesu umješajte ribane jabuke i maslinovo ulje. Na kraju, pažljivo i lagano umiješajte snijeg od bjelanjka i pecite na 200 C na sredini pećnice. Ohlađeni kolač prelijte čokoladnom glazurom, koju ćete dobiti otapanjem tamne čokolade u vrhnju.

Dobar tek!

Izvor slike: jollyjumble.net

Polja označena sa * su obavezna.
Poruka je uspješno poslana
Poruka nije poslana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.