Čaj od maslinovog lišća - odličan protiv bolesti [OPG Rakovac]

Čaj od maslinovog lišća

Dobrobiti koje pruža maslina ne završavaju s maslinovim uljem

Iako se pri spomenu masline većina asocijacija tiče ploda i – posljedično – maslinovog ulja, sve više i više počinju se koristiti i nepobitna ljekovita svojstva maslinovog lista. Čaj od maslinovog lišća dovodi do poboljšanja stanja u velikom broju bolesti uzrokovanih mikrobima, infekcijom mokraćnog sustava, pa čak i kirurškim infekcijama, istovremeno sprečavajući infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica. Podaci govore o učinkovitosti ovog čaja na otprilike 125 vrsta patoloških mikroorganizama, a prvi dokumentirani podaci njegove primjene u medicini datiraju iz 19. stoljeća.

Spojevi prisutni u listu masline jačaju imunitet, podižu energiju, smanjuju krvni tlak, koncentraciju šećera u krvi i nivo LDL kolesterola, liječe glavobolju, detoksiciraju, pomažu kod mršavljenja. Baš zbog snage djelovanja može stvoriti i popratne pojave poput glavobolje, blagih alergija na koži, te čak i osjećaja umora ili učestalog mokrenja, što zapravo jest čišćenje organizma i nije razlog za odustajanje, jer reakcije prolaze brzo, a očekivano djelovanje na bolest se nastavlja.

caj od maslinovog lisca
čaj od maslinovog lišća – izvor slike: healthandhealthyliving.com

Čaj je ugodnog i blagog okusa, a priprema je jednostavna. Listići za čaj beru se u proljeće kada su mladi, operu se i osuše na zraku. Potom se čuvaju do godinu dana u limenim i dobro zatvorenim posudama, zaklonjeni od sunčeve svjetlosti. Proljeće je upravo vrijeme rezidbe maslina, tako da je mladi list dostupan u izobilju sa odrezanih grana. Maslinari će vam ga, vjerujemo, rado ustupiti.

Jedna šalica čaja dnevno može donijeti brojne dobrobiti, ali zbog snažnog djelovanja aktivnih sastojaka ne preporučuje se istovremeno uzimanje sa antibioticima, i prekomjerno povećanje preporučene dnevne količine. Članak se nastavlja…

Čaj od maslinovog lišća – Recept

Sastojci:

  • 2 dcl vode
  • 10g sušenog lista masline (manja šaka)

Priprema:

Zakuhajte vodu. Kad zavri, dodajte list masline, promiješajte i pustite da lagano vrije još 3 min na laganoj vatri. Zatim poklopite, ostavite da odstoji desetak minuta, procijedite.

Čaj od masline se pije topao ili hladan, po želji, ali treba izbjegavati duže stajanje ili ponovno zagrijavanje. Radi raznolikosti može se kombinirati s drugim čajevima, zasladiti, ili dodati limunov sok.

Polja označena sa * su obavezna.
Poruka je uspješno poslana
Poruka nije poslana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.