Tehnologija u službi maslinarstva: dronovi [OPG Rakovac]

Tehnologija u službi maslinarstva: dronovi

Značaj tehnologije

U neka starija vremena, nije bilo (uređaja) tresača maslina. U još starija vremena nije bilo bačvi od nehrđajućeg čelika za optimalno skladištenje maslinovog ulja. Ima još! Prije 120 godina nije bilo ni traktora za obradu zemlje/ maslinika…

Maslinarstvo, kao i sve ostale grane ljudske djelatnosti, ima neopisivu korist od tehnološkog napretka. Od mehanizacije, preko gnojiva,  načina berbe i obrade maslina za proizvodnju ulja, do čuvanja i prodaje maslinovog ulja.

Danas ćemo prenijeti jednu vijest o novoj tehnologiji stavljenoj u službu maslinarstva: dronovima.

Projekt Tecnolivo

Projekt Tecnolivo se bavi proučavanjem korištenja napredne tehnologije u održavanju i nadzoru uzgoja maslina. Cilj projekta je ekspanzija istraživanja, tehnološkog razvoja i inovativnosti kako bi se započelo poslovanje u maslinarskom segmentu. Geolokacija na kojoj se provodi inicijalno istraživanje je jugozapadna Španjolska i južni Portugal.

Ovaj projekt, vrijedan 2.5 milijuna Eura, provodi Fakultet iz Huelve (Španjolska) kroz svoj ogranak zadužen za kontroling i robotiku. Predmet proučavanja su nasadi u kojima se promatraju posebnosti pojedinačnih stabala masline. Ovaj proces je potpuno drugačiji od uobičajenog procesa održavanja plantaža maslina, gdje se uobičajeno na jednak način tretiraju sva stabla, ili (maksimalno) dijelovi plantaža na kojima su posađene pojedine sorte.

Kako bi bili u mogućnosti provesti ovaj projekt u djelo, znanstvenici koriste dronove (RPA = Remotely Piloted Aircraft = letjelica s kojom se upravlja izdaleka). Ovi su dronovi opremljeni višespektralnim kamerama za snimanje. Kako bi se izvršilo očitavanje podataka, na tlo blizu maslina, ili na koru svakog stabla, postavljaju se senzori. Ovi senzori služe za prikupljanje informacija o aktualnom stanju ishranjenosti i hidrataciji masline, njenom cvjetanju i plodu.

dron
Dron u akciji

Kamere snimaju višespektralne slike koje bilježe ono što je vidljivo ljudskom oku, ali i infracrvene slike koje mogu odraziti zračenje kojeg emitira svako stablo i tlo oko njega.

Kako ovo radi?

Na ovaj se način može analizirati veliki broj parametara, ovisno o širini spektra ugrađenog u kamere na dronovima. Primjerice, na ovaj se način može točno odrediti kojem pojedinom stablu nedostaje voda ili gnojivo. Da li je stablo bolesno ili mu prijeti opasnost od bolesti. Proces cvatnje i rasta ploda. Što je veća širina spektra koji se analizira, veći je i broj varijabli koje se mogu identificirati u cilju što preciznijeg uzgoja, a time i dugoročnog smanjenja troškova, odnosno, povećanja dobiti.

Ovaj je projekt poseban po tome što omogućuje konfiguraciju opsežnog rješenja koje koristi zaprimljene podatke zaprimljene, poslane, procesirane, interpretirane i vizualizirane kroz vođene aktivnosti (voditelj projekta sastavlja detaljne upute za korištenje). I sve ovo uporabom doista pionirskog instrumenta, koji je k tome i lak za korištenje za poljoprivrednike. Znanstvenici koji provode ovaj projekt tvrde da će omogućiti potpuni, ekološki i optimizirani pristup uzgoju maslina kroz neinvazivni nadzor agronomskih parametara relevantnih za proizvodnju maslina.

Ispod je video projekta TecnOlivo koji ukratko prikazuje o čemu se radi:

Kako i zašto?

Eksprerimenti se provode u Andaluziji i Portugalu, razmatrajući različite okolnosti uzgoja maslina. Tako npr. u obzir uzimaju lokaciju maslinika i gustoću nasada. Od tradicionalnog pristupa sa stablima udaljenima jedno od drugog, preko inteznivnog uzgoja s većim brojem stabala po hektaru, pa sve do super-intenzivnog pristupa s najvećom gustoćom nasada po hektaru. Kooperacija Oleodiel iz Huelve i portugalska tvrtka Elaia surađuju na ovom projektu.

Krajnji cilj projekta je omogućiti maslinarima alat lagan za korištenje, koji se može koristiti svakodnevno, baš kao i traktori i ostala nezaobilazna oprema.

Dio uspostave projekta u praksi je i obuka za korištenje ove tehnologije, ponajviše kako bi poljoprivrednici mogli sami tumačiti dobivene podatke iz svojih maslinika i kako bi potom znali što činiti. Ukoliko bi se koncentrirali na pojedina stabla, učinak bi dugoročno poboljšao  održivost kroz optimalno korištenje resursa i čuvanje okoliša.

Fokus projekta su masline, iz razloga što ova kultura polučuje plod s najvišom dodanom vrijednošću i najvećim ekonomskim potencijalnom u Andaluziji. Međutim, Fakultet iz Huelve proučava opcije primjene ove metodologije i na druge poljoprivredne kulture.

U projekt je uključen cijeli niz tvrtki i ustanova, poput Nacionalnog zavoda za aeronautičku tehnologiju i udruge Nuestra Señora de la Oliva iz Huelve (Španjolska), te portugalskog Instituta Aerospatiale Technique (INTA), nacionalne udruge za poljoprivredni i veterinarski razvoj. I još mnogi drugi. Projekt se financira sredstvima FEDER fondova Europske unije.


Izvor informacije: oliveoiltimes.com

Slike preuzete sa: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.