Rezidba i košnja (ožujak i travanj 2020.) - OPG Rakovac

Rezidba i košnja (ožujak i travanj 2020.)

“Omiljeni” feedback svakom maslinaru, nakon što ga potencijalni kupac pita koliko košta njegovo maslinovo ulje, je “preskupo vam je to”. 😊 Ljudi su inače prebrzi u davanju ocjene, posebice za procese koje ne poznaju u potpunosti. Velika većina maslinara dobro zna što znači izreka “zemlja je nisko”, koja se često upotrebljava u kontekstu beskonačnog saginjanja prilikom uklanjanja granja nakon rezidbe. Ili lomljenja kičme s trimerom u košnji. Svejedno. Rezidba i košnja (uz berbu) spadaju u teže poslove u maslinarstvu, poglavito iz razloga što se većinom vrše ručno.

Ožujak i travanj

Rezidba

… su mjeseci idealni za obavljanje ovih poslova u masliniku. Mi smo ove godine rezidbu započeli na samom kraju veljače, 29.2. Pri kraju smo, imamo još desetak stabala za prorijediti u našem masliniku Vrta. No, najveći dio stabala je riješen.

Na slikama ispod se može vidjeti napredak jednog od najstarijih stabala u našim maslinicima – stablo sorte buža na Zacrikvi. Klikni na slike za veći prikaz:

Od zapuštenog stanja prije nekoliko godina, gdje je bila vrlo slabo – donje grane poharane paunovim okom – polako napreduje. Ove je godine već lijepo popunila sekundarne grane novim grančicama, koje ćemo dogodine prorijediti i dati joj još ljepšu formu.

Inače, većinu stabala smo počeli oblikovati iz “slobodne forme” u polikoničnu vazu, za što će nam trebati nekoliko godina, ali doći ćemo tamo. 😙 Evo primjera jednog stabla iz našeg maslinika Kamenjak:

rezidba i košnja 2020.
oblikovanje krošnje

Košnja

Travanj 2020. je izuzetno sušan. Danas je 12.4. i mislim da ozbiljnija kiša nije pala već barem tri tjedna. Odlučili smo reagirati košnjom maslinika.

Na slici iznad se vidi pokošeni dio našeg maslinika Kamenjak. Premda trava u maslinicima još nije previsoka, odlučili smo je pokositi iz nekoliko razloga:

  • Trava je velika konkurencija maslinama po pitaju crpljenja vode iz tla. Eliminacijom trave, više vode u tlu ostaje maslinama;
  • Košnjom nastaje “malč”, komadići trave koji se rasipaju preko pokošenog terena. Malč pomaže da se vlaga u tlu zadrži dulje;
  • Visoka trava može pomoći razvoju paunovog oka na lišću donjih grana maslina, posebice kad su jutra vlažna i rosna. Stoga je bolje održavati je niskom.

Trenutno smo na cca. 50% košnje. U videu ispod možete pogledati kako izgleda naš maslinik Proganj (164 maslina, 0,80 hektara) nakon košnje:

Nastavljamo dok ne pokosimo sve maslinike. Potom – ukoliko u međuvremenu ne padne značajnija kiša – krećemo sa zalijevanjem manjih stabala maslina. Moramo držati hidratiziranim osjetljivija stabla, kao što je naša cokarica (na slici ispod), o kojoj smo nedavno pisali. 🌿

cokarica bez lisne mase
cokarica u masliniku Zacrikva

Košnja i rezidba

Dva iznimno važna procesa za svaki maslinik. Pravilnom rezidbom održavamo stabla masline prozračenima i osunčanima, s perspektivom za optimalni urod iz godine u godinu. Košnjom pomažemo maslinama da zadrže vodu iz tla i tijekom suše i vrućina.

Nastavljamo s procesom košnje, slobodno nas popratite na našoj facebook stranici, gdje redovito objavljujemo status uzgoja naših maslina. 👋

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.