Proljetni radovi u maslinicima - kako to radi OPG Rakovac

Proljetni radovi u masliniku

Proljeće je vrijeme za poljoprivrednike. Doduše, ovo nam je proljeće počelo malo kasnije nego prijašnjih godina, kiša je bila neumoljiva. No, proljetni radovi su ipak započeli. Oranje, gnojidba, rezidba, zaštita… sve su to poslovi koje maslinar mora obavljati, idealno između početka ožujka i konca svibnja.

Nismo duže vrijeme napisali članak, a tome je razlog upravo činjenica da smo od jutra do mraka u maslinicima. Ipak smo uspjeli zabilježiti nekoliko fragmenata naših aktivnosti koje možemo podijeliti s vama.

Proljetni radovi – rezidba

Rezidba je, po nekim mišljenjima, najvažniji dio skrbi o maslinama tijekom godine. Već smo u više navrata pisali o rezidbi u našim maslinicima. Ove godine nam je strategija daljnje snižavanje (pre)visokih stabala, te – paralelno – prorjeđivanje granja. Baš smo jučer zapalili odrezano granje iz maslinika Proganj.

Evo ispod slike koja prikazuje situaciju prije i poslije rezidbe par malih stabala iz našeg maslinika Vrta:

proljetni radovi - rezidba maslina

Uobičajena zabluda kod nekih ljudi (“promatrača”) je da bi trebalo biti potrebno isto vrijeme za rezidbu stabala kao što su na slici iznad i zaista velikih stabala. E, pa – nažalost – nije. 🙂

Proljetni radovi – gnojidba

Početak travnja je idealno vrijeme za rasipavanje dušičnog gnojiva u maslinicima. Pa smo tako kupili 1,2 tone gnojiva KAN i rasprostrli ga. Otprilike 2 kg po stablu. Bez rasipača, to bi bila noćna mora. Iz tog razloga i opet moram napomenuti: mehanizacija je ključna u poljoprivredi na ovom (i većem) nivou.

proljetni radovi - gnojidba

Priprema poklon-kutija

Kad bi sve aktivnosti u ovo doba godine bile ograničene na maslinike, bilo bi lako. 🙂 Paralelno moramo raditi i na prodajno-marketinškim aktivnostima za naše ekstradjevičansko maslinovo ulje Bilini. Pa smo tako oplemenili ponudu, posebice za one kupce koji žele naše ulje pokloniti njima važnoj osobi. Ove lijepe drvene kutije prikazane ispod su savršeni “alat” za transport boca našeg ulja. A sa žigom Bilini na poklopcu, sretni primatelj odmah naslućuje što je unutra. 🙂

maslinovo ulje kao poklon
Bilini u drvenoj kutiji

Kako izdržati sve te radove?

Recept je jednostavan: maslinovo ulje natašte. 🙂 Ne, zaozbiljno: svakog jutra konzumiram jednu žlicu našeg maslinovog ulja s limunovim sokom na prazan želudac. Za vitalnost, energiju, zdravlje.

maslinovo ulje natašte

Dragi obožavatelji ekstra djevičanskog maslinovog ulja, uživajte i dalje u proljeću, a mi se spremamo za nastavak rezidbe. Dan je predivan i šteta bi ga bilo ne iskoristiti. Pozdrav iz sela Rakovci!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.