Vodič Flos Olei 2018. - svečana dodjela u Novigradu [OPG Rakovac]

Vodič Flos Olei 2018. – svečana dodjela u Novigradu

Vodič Flos Olei 2018.

Nema tog maslinara kojem ne zaigra srce kada u rujnu – baš pred početak berbe maslina – iz uredništva vodiča 500 najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja svijeta zaprimi obavijest da je njegovo ulje uvršteno u sljedeće izdanje vodiča Flos Olei.

Radi se o vodiču koji se čita u cijelom svijetu. Flos Olei prezentira vrhunska maslinova ulja iz 51 zemlje sa 5 kontinenata. Među 500 najboljih ulja svijeta, ove je godine uvršteno 77 ulja iz Hrvatske (11 više nego lani), od kojih su 2 iz Dalmacije i 75 iz Istre.

Dodjela vodiča Flos Olei – Novigrad, 09.03.2018.

Već smo napisali da je ulje Bilini prezentirano u Flos Olei 2018. Sada je došlo vrijeme za preuzimanje našeg primjerka vodiča. Ovogodišnja manifestacija dodjele primjeraka vodiča uvrštenim maslinarima održana je u Novigradu. Prostor za dodjelu je bio lijepi hotel Maestral (Aminess grupa).

“Čestitam vam od srca. Nisu samo vrhunska svojstva istarskih najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja ono što vas čini posebnima. Još više o vama govori konstanta najviše kvalitete… Ove smo godine uvrstili još više istarskih proizvođača u Flos Olei… U 2018. godini istarska maslinova ulja čine 15% svih maslinovih ulja prezentiranih u našem vodiču.”  Marco Oreggia, dodjela vodiča Flos Olei 2018., Novigrad, 09.03.2018.

Nakon što su pozvani maslinari stigli, krenuli su prigodni govori:

  • Gospodin Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije naglasio je koliko je istarsko maslinarstvo ugrađeno u turističku priču Istre.
  • Gospodin Valter Flego, istarski župan, podsjetio je da je Istra treću godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom svijeta.
  • Gospođa Laura Marinelli, urednica vodiča Flos Olei, spomenula je da su prije desetak godina počeli ocjenjivati ulja izvan Italije u svojem vodiču. Tim je impresivniji uspjeh istarskih maslinovih ulja, koja danas čine 15% svih ulja prezentiranih u Flos Olei => ipak se ovdje radi o talijanskom vodiču.
  • Zadnji govornik prije ceremonije podjele vodiča bio je glavni urednik vodiča, gospodin Marco Oreggia. Marco je izrazio svoju zadivljenost istarskim uljima, ne samo zbog njihovih vrhunskih svojstava, već i zbog konstantne kvalitete.

Pripremili smo za vas kratki video s nama najvažnijim sekvencama sa ovogodišnje dodjele vodiča Flos Olei. Press play, sit back and enjoy. 🙂


Budućnost istarskog maslinarstva i vodiča Flos Olei

Svi govornici su se složili: budućnost istarskog maslinarstva je svijetla. Uz našu kvalitetu i sljedivost, “nema drugog puta do toga”, kako je rekao g. Oreggia.

Flos Olei se sve više okreće tržištima Dalekog istoka, odakle se bilježi sve veća potražnja za vrhunskim maslinovim uljima. Veliki i važni uvoznici ekstra djevičanskih maslinovih ulja više ne naručuju “ekstra djevičanska ulja”. Već neko vrijeme prilikom narudžbe specificiraju da žele naručiti “Istarska maslinova ulja”, “Dalmatinska maslinova ulja”, “Toskanska maslinova ulja” – puno se više fokusiraju na regije odakle dolaze najbolja maslinova ulja. Na ovom pozitivnom “regionalizmu” moramo biti zahvalni vodiču Flos Olei, koji našu regiju predstavlja u najboljem svijetu. Na koncu konca, kada tako mala regija kao što je Istra od strane Talijana biva proglašena najboljom maslinarskom regijom svijeta treću godinu zaredom… to govori samo za sebe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.