Kušaona maslinovog ulja u Puli
OPG Rakovac je otvorio kušaonu u Puli, na adresi Vidikovac 68. Otvoreni smo od ponedjeljka do subote, od 10 do 13 sati.
Prva stvar koja vam upadne u oko kada putujete Istrom, gdjegod pogledate iz svojeg auta, su brojni maslinici na našem poluotoku. To i ne čudi, budući da je maslina poznata mediteranska kultura. Vrlo je otporno stablo koje odlično podnosi teške klime, osobito tople. Masline se uzgajaju na Mediteranu od 8. tisućljeća prije Krista, a postoje arheološki dokazi koji dokazuju da je proizvodnja maslinovog ulja na istarskom poluotoku započela prije 2500 godina. Vjeruje se da su Rimljani ti koji su uveli proizvodnju maslinovog ulja na istarskom teritoriju.
Opće je poznato da je maslinovo ulje iznimno blagotvorno i zdravo, ukusno i ekološki prihvatljivo. Ovdje bismo željeli istaknuti neke fascinantne činjenice o maslinovom ulju za koje možda niste znali. Pa krenimo: 10 stvari o maslinama i maslinovom ulju koje biste trebali znati
Prva i najistaknutija činjenica je da bi stablo masline moglo živjeti i do 2000 godina. I općenito, stabla masline imaju prosječni životni vijek između 300-600 godina! Masline rastu vrlo sporo, a tijekom rasta deblo može postići značajan promjer. Korijenski sustav masline je robustan i sposoban regenerirati stablo čak i ako je nadzemna struktura potpuno uništena. Što je maslina starija, to deblo postaje šire i kvrgavije. Smatra se da su mnogi maslinici na Mediteranu stari stotinama godina, a za neka pojedinačna stabla je empirijski dokazano da su starija od 1500 godina, kao što je slučaj s poznatom brijunskom maslinom.
Danas se gotovo 95% svjetskog maslinovog ulja proizvodi u mediteranskoj regiji, a Španjolska je priznata kao najveći proizvođač maslinovog ulja s više od polovine ukupne svjetske proizvodnje! Klima u Andaluziji čini je savršenim mjestom za uzgoj maslina, a prvak među svim pokrajinama po proizvodnji maslinovog ulja je regija Jaén, odakle stiže oko 70% svih španjolskih maslinovih ulja.
Druga dva najveća proizvođača maslinovog ulja u svijetu su Italija sa 17% i Grčka s 11% svjetske ponude. Usporedbe radi, Hrvatska proizvodi samo oko 0,2% svjetskog maslinovog ulja.
Grci konzumiraju više maslinovog ulja od svih drugih zemalja: oko 20 litara ulja po osobi godišnje! Ostale zemlje s velikom potrošnjom uključuju Španjolsku s približno 13 litara po stanovniku i Italiju gdje je potrošnja oko 11 litara po stanovniku.
Tehnički, maslinovo ulje je voćni sok. Gnječi se kao i ostalo voće; naranče, limuni itd. Masline su voće, a maslinovo ulje je sok tog voća. Sok nikad nije bolji nego kad se svježe iscijedi i popije odmah nakon proizvodnje. Isto vrijedi i za maslinovo ulje.
Berba se obično odvija kada su masline u najboljem stanju kako bi se istovremeno očuvala kvaliteta i niske razine kiselosti. Takozvana rana berba počinje sredinom do kraja listopada. Rano ubrane masline iznimno su bogate antioksidansima i polifenolima, jer su pobrane tri četvrtine zrele kada sadrže višu razinu klorofila. Masline koje su prezrele generiraju više ulja, ali su manje kvalitete, stoga u ovom slučaju više definitivno nije sinonim za bolje.
…Ili, bolje rečeno, masline se još uvijek beru (i) ručno, no danas se berba obavlja i raznim mehaničkim tresačima koji prenose vibracije na grane stabala uslijed čega masline padaju na mreže.
Stablo masline u prosjeku daje oko 25 kilograma ploda, što je otprilike 3 litre ulja, svake godine, stotinama godina. Raznolikost sorti i stupanj zrelosti u berbi dva su od najvažnijih čimbenika koji utječu na kvalitetu i okus maslinovog ulja.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se prvim prešanjem maslina, bez upotrebe kemikalija za ekstrakciju ulja. Pojam hladno prešano znači da temperatura tijekom prerade u uljarskom pogonu ne prelazi 27°C, čime je ulje zadržalo sve hranjive tvari i vitamine. Općenito pravilo je: što manje vremena prođe od berbe do prerade, to će ulje biti više kvalitete, a idealno bi trebalo biti manje od 24 sata. Ovi uvjeti jamče da će maslinovo ulje imati prekrasan, svjež i čist okus.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini ima vrhunske parametre i fantastičnog je okusa.
Povijesno gledano, maslinovo ulje se koristilo ne samo za hranu, već i za njegu kože i lijekove. Dokazano je da je maslinovo ulje iznimno bogato oleinskom kiselinom koja se koristi za snižavanje krvnog tlaka. Maslinovo ulje bogato je polifenolima koji su vrsta antioksidansa koji štiti vaše stanice od oštećenja. Vjeruje se da maslinovo ulje ima zaštitni učinak čak i protiv raka. Više o zdravstvenim benefitima konzumacije maslinovog ulja možete pročitati u ovom našem članku.
Maslinovo ulje sastavni je dio istarske kuhinje i primarni je izvor masti u slavnoj mediteranskoj prehrani. Brojne medicinske studije dokazuju da učestala ili povećana dnevna konzumacija maslinovog ulja posljedično dovodi do smanjenja razine lošeg kolesterola (LDL) i povećanja dobrog (HDL).
Istarska kuhinja ne bi bila potpuna bez boce dobrog maslinovog ulja. Istra je već godinama proglašena najboljom maslinarskom regijom svijeta od urednika vodiča najboljih maslinovih ulja Flos Olei, te je danas Istra dom nekim od najkvalitetnijih svjetskih maslinovih ulja. Pozivamo vas da probate naše ulje i upoznate još zanimljivosti o najboljim istarskim maslinovim uljima prateći naš blog ?
Fotografije:
Odgovori