Zašto piti maslinovo ulje natašte? Pročitajte na blogu OPG Rakovac!

Zašto piti maslinovo ulje natašte?

Zašto piti maslinovo ulje natašte? Jer ćete živjeti dugo, prvi je odgovor koji mi pada na pamet. Moj did Nini, prvi maslinar u obitelji, kada su ga počinjale pritiskati godine, zbog kombinacije straha od doktora i vjere u zdravstvenu skrb vrste “sam svoj majstor”, počeo je piti svako jutro maslinovo ulje natašte.

Božo Rakovac Nini
Božo Rakovac Nini

S tom je praksom započeo kad je postao umirovljenik i nije prestao do svoje smrti, prekoračivši devedesetu. Nini je bio snažan dvometraš koji se bojao igli i imao problema sa  srcem i žuči još od mlađih dana. Kada je odlučio krenuti s žlicom maslinovog ulja svako jutro, malo smo se smijuljili. Međutim, kad je zdravo prošao kroz šezdesete, sedamdesete, pa i osamdesete godine svog života, počeli smo vjerovati da nečega u tome ima.

Čega tu ima?

Kad se pogledaju znanstveno dokazani benefiti od konzumiranja jedne žlice maslinovog ulja na prazan želudac, 30 min prije jela, ispada da je moj did, seljak iz Rakovci kod Poreča, izabrao rješenje za svoje probleme na razini nobelovca. 😃 Maslinovo ulje natašte djeluje kao lubrikant za probavne sluznice. Aktivira žuč i jetru, te štiti srce antiupalnim svojstvima i zdravim masnim kiselinama.

Vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži oko 30 polifenola koji djeluju kao antioksidansi i smanjuju upalu u tijelu. Monozasićne masne kiseline pomažu povećati HDL (“dobar”) kolesterol ujedno smanjujući LDL (“loš”) kolesterol, a sami antioksidansi zaštitni su faktor kod bolesti srca.

Pijenje maslinovog ulja može pomoći u povećanju proizvodnje sokova gušterače i žuči. S maslinovim uljem, rizik od žučnih kamenaca se smanjuje. Dosadašnja istraživanja su pokazala da maslinovo ulje može smanjiti rizik od nastanka različitih vrsta raka, naročito raka debelog crijeva. Pomaže i kod reguliranja razine šećera u krvi. Kod artritisa, osim koristi pri smanjenju upalnih procesa, olakšanje može donijeti i utrljavanje u zahvaćeno područje.

Ima nešto i u ljepoti…

Vitamin E iz ekstra djevičanskog maslinovog ulja će sigurno ojačati nokte. Maslinovo ulje hrani nokte bilo da ga unosite putem prehrane ili ga utrljavate direktno na nokte. Ali, ukoliko ga odlučite uzimati natašte, možete se nadati i gubitku težine. Naime, oleinska kiselina ima učinak zasićenja. Kako maslinovo ulje također usporava apsorpciju drugih nutrijenata, osjećat ćete se više siti. Razina šećera u krvi neće vam naglo pasti i natjerati vas da poželite nešto slatko sredinom prijepodneva.

Iako količina kalorija u maslinovom ulju jest velika, ukupna količina kalorija koju ćete unijeti u sebe u jednom danu bit će manja. Jer ćete jednostavno biti manje gladni. Vrijedi probati?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.