Novo maslinovo ulje 2023.
Još jedna berba maslina je iza nas. Novo maslinovo ulje Bilini je tu. Ova je berba, međutim, bila poprilično drukčija od prijašnjih. Pročitajte više i saznajte iz prve ruke kako je prošlo
Svatko tko je probao gricnuti maslinu u svježem stanju, tek ubranu sa stabla, zna da su jako gorke. Sasvim zrele crne masline su gorke, a zelene još gorče. Pitanje gorčine prvo je kojim se treba pozabaviti kad je u pitanju konzerviranje maslina.
Najjednostavniji način je s otopinom natrijevog hidroksida. Ova lužina standardno je sredstvo u pripremi konzerviranih maslina, ali, ukoliko vam, kao meni, smeta da u pripremi hrane koristite nešto što inače nije na polici u vašoj kuhinji, predlažem vremenski zahtjevniju, ali manje agresivnu opciju. Sol i vodu.
Za konzerviranje maslina potrebni su nam zdravi, krupni, zeleni plodovi masline, te lovor, sol i voda. Ukoliko kupujete zelene masline, pokušajte ih nabaviti od provjerenog proizvođača. Krupni su plodovi pravi mamac za maslinovu muhu. Ukoliko masline nisu tretirane zaštitnim sredstvima teško da će najljepši i najveći plodovi biti bez uboda. Plodovi koje je “načela” muha nisu za konzerviranje, kao ni oni koji su tretirani kemijskim zaštitnim sredstvima ukoliko nije prošla karenca. Karenca je najkraći mogući period od primjene sredstva za zaštitu bilja do vremena kada se plodovi mogu brati za sigurnu konzumaciju. Svaki odgovorni maslinar strogo prati vremenske rokove i propisani način primjene sredstava za zaštitu bilja.
Ukoliko se, međutim, radi o “posuđenim” maslinama iz maslinika koji nam se, eto, našao pri ruci, ili proizvođaču koji ne brine o razmaku između berbe i zaštite, sav trud da pripremimo zdravu i čistu zimnicu pada u vodu. Jer, iako pred sobom možda imamo plod savršenog izgleda, o sredstvima i rokovima unutar kojih se vršila zaštita maslina ne znamo ništa.
Svježe ubrane zelene masline pregledajte, uklonite im peteljke, uklonite sve oštećene plodove. Masline operite, prekrijte ih vodom i poklopite ih na način da svi plodovi budu pod vodom. Svakodnevno mijenjajte vodu kroz 20-25 dana.
Nakon ove faze masline su spremne za držanje u salamuri. Pripremite salamuru prema uputi, prelijte je hladnu preko maslina koje ste prebacili u staklene tegle. Masline moraju potpuno prelivene salamurom, a na vrh stavite lovor koji će služiti da masline drži potopljene pod salamurom, ali i da ih blago aromatizira. Zatvorite tegle, spremite ih na hladno i mračno mjesto. Za mjesec dana bacite prvu salamuru, te stavite drugu salamuru. Na isti način kao i prvi put pripremite tegle s drugom salamurom, i nakon mjesec dana spremne su za završnu salamuru. U ovoj posljednjoj salamuri masline moraju ostati još tri mjeseca, da izgube gorčinu. Najbolji način da se provjeri da li su spremne za konzumaciju je da ih se proba!
Kako je ovo priprema zimnice bez kemije, u salamuri se nađe film od plijesni koji je posljedica samog procesa konzerviranja. On nije štetan, već očekivan. Izvadimo ga žličicom, bacimo, a masline operemo. Isto tako, jer nemaju kemijske pomoći, ove masline neće imati onu “tvornički” zelenu boju, ali će biti tvrde i ukusne.
Uživamo u našim zelenim maslinama takvima kakve jesu, ili ih prelijemo maslinovim uljem, sjeckanim češnjakom, origanom ili metvicom… Moj je način da držim masline u posljednoj salamuri do nove berbe plodova, potom ih isperem i prosušim, složim u manje staklenke i prelijem našim maslinovim uljem Bilini. Na taj način uživam u prošlogodišnjim maslinama i našem prošlogodišnjem ulju, te istovremeno spremam zimnicu za novu sezonu. Tako konzerviranje maslina za mene postaje zaokruženi proces!
Napomena: ako teglice s maslinama volite držati u hladnjaku, nemojte zaboraviti da se maslinovo ulje na hladnoći kristalizira! Stoga možete preliti masline mješavinom suncokretovog i maslinovog ulja. Tada će ulje ostati tekuće i u hladnjaku, a masline će i dalje biti izvrsne.
Ukoliko budete imali pitanja, slobodno nam se javite putem kontakt forme ispod:
Molio bih Vas za savjet. Je li moguće umjesto pripravljene salamure koristiti bezprijekorno čisto more. Hvala!!!!
Pozdrav, Milivoj i hvala Vam na pitanju. Iako je ideja korištenja mora za pripremu zelenih maslina u salamuri intrigantna, nisam sigurna da će rezultat biti dobar. Salamure u ovim receptu su različitih koncentracija soli. Ako vam s morem recept uspije svakako nam javite, pa ćemo i mi isprobati taj način 👍 Pozdrav iz Pule
Pozdrav
Pitanje, dali se može po vašoj recepturi konzervirati i crne masline? Hvala
Pozdrav i hvala na pitanju. Ne bih preporučila, iako je možda moguće – nisam nikad pokušala 😊 Ovaj je recept kreiran i isproban za zelene masline. Lijepi pozdrav!
Ja po tom receptu konzerviram crne masline. One ostanu malo gorkaste, ali ih svejedno jedemo, stavljamo na pizzu, u kelj, poriluk i u rižoto.
👍👍👍
Odličan recept!!!! Masline su fenomenalne. HVALAAA!!!!
Pozdrav iz Istre
Drago nam je da Vam se recept sviđa, Petra 😊
Pozdrav iz Pule!
Najbolji, najprirodniji recept!! Moj otac ih je tako pravio i neprevazidjene su. Ja tako nastavljam!
Toplo preporučujem svima koji se odluče za kiseljenje maslina da se drže ove procedure.
Veliki pozdrav iz Crne Gore!
Hvala na komentaru, Marko. Puno pozdrava iz Istre!
Hvala!! Kratak i podroban recept, prije svega jednostavan i bez kemije, konzervansa! Ono, salmuru preliti hladnu preko maslina hoće reći da se salamura kuha? Hvala još jednom!
Puno hvala na komentaru! Volimo izbjeći “kemiju” kad god se može! Salamura se prvo kuha – tako se sol otopi u vodi. Onda se ohladi na sobnu temperaturu, pa se prelije preko maslina.