Džem od smokvi iz naših maslinika u selu Rakovci - OPG Rakovac

Džem od smokvi iz naših maslinika

Kod nas ništa nije jednolično.

Naši maslinici su različiti, i po sortimentu i po karakteru i po biljkama “susjedama” koje s njima rastu, tvoreći važnu i nužnu bioraznolikost. Na koruni, pojasu koji se nalazi između kultiviranog dijela zemljišta i ruba parcele, rastu u gustišu i kupine, divlji šipak i žižule. U njima i sa njima žive i prateće životinjice.

Među maslinama rastu i trešnje i smokve. Iako mi nismo zasadili maslinike o kojima se brinemo, jasno nam je rečeno da je sporedna uloga ovih voćki ono što priču čini velikom i potpunom.

smokve u masliniku

Prije eko maslinarstva

Moj djed, čije maslinike danas obrađujemo, posadio je i masline i trešnje i smokve, pa i bijelu djetelinu koja je među njima rasla. Zasigurno nije bio eko maslinar, ali je bio “škrbni” Istrijan kojemu je zdrava seljačka logika nalagala da je bitno iskoristiti sve prirodne načine za bolji prinos, prije nego se otvori “takujin” i u agrariji kupe skupa zaštitna sredstva.

Tako su nastale naše lovke za maslinovu muhu, jer je ocat njemu kao vinaru bio skoro pa besplatan.

Slična logika je uz suhozide nastanila i pokoju žižulu. Žižule su zanimljive, jer na njima živi vrsta muha koja pogoduje razvoju jedne predatorske osice. Ta predatorska osica je endoparazit i napada ličinke maslinine muhe.

Za smokvu ne znam sličnu pričicu, ali znam da pomaže očuvanju biološke i krajobrazne raznolikosti. Pomaže i razvoju korisnih kukaca koji reduciraju brojnost štetnika masline.

Smokve u masliniku

Ptice obožavaju smokve. Možemo reći da rade štetu, ali nakon što poberemo nekolicinu smokava za džem za našu malu obitelj, njihova je prisutnost dobrodošla. I zbog bioraznolikosti i zbog ljepote.

Džem od smokvi

Ova naporna godina bila je iscrpljujuća, pa je džem bio brzinski skuhan. No, svejedno je ispao za 5. 🙂

Sastojci:

1 kg oguljenih smokava

2 očišćene nektarine

500 g šećera

1 Džemfix Extra Dr.Oetker

Smokve sam ispasirala sam štapnim mikserom. Nakon toga sam ubacila nektarine narezane na komadiće. Pomiješala sam sve sa Džemfixom Extra i s dvije žlice šećera. Kuhala sam na jakoj vatri i miješala dok nije zavrilo. Potom sam ubacila ostatak šećera. Kako uputstvo kaže, za 3 minute bilo je gotovo. Znam da će se neki namrštiti na Džemfix, ali ja sam zahvalna na malo “kupovne pomoći” kad sam umorna, kao ovih dana.

džem od smokve na palačinki

Saša je morao slikati svoj omiljeni obrok – palačinke. Kune se da su najbolje upravo s ovim džemom od smokvi. 🤤

Dobar tek!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.