Gnojidba maslinika - Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Rakovac

Gnojidba maslinika

Gnojidba maslinika se u načelu provodi barem dvaput godišnje: jednom najesen i drugi put na proljeće.

Jesenska gnojidba maslinika

Jesenska gnojidba se provodi korištenjem NPK gnojiva sa malim sadržajem dušika => imajući u vidu da dušik potiče bujanje stabala, nije poželjno najesen ubacivati dušik u zemlju, kako stabla ne bi krenula kolati sokove, koji bi se tijekom zime mogli smrznuti.

Proljetna gnojidba maslinika

Na proljeće se koristi dušično gnojivo KAN, a svakih cca. 5 godina poželjno je pognojiti maslinike stajskim gnojivom.

Općenito vrijedi pravilo da se tlo odmah/neposredno nakon gnojidbe treba preorati, kako bi gnojivo prodrlo dublje u tlo i kvalitetnije nahranilo masline. Na videu ispod, naš Saša rasipa gnojivo (stallatico = ekološki prihvatljivo gnojivo) po masliniku Proganj, kojega je nakon toga i zaorao. Za rasipanje gnojiva koristimo rasipač: priključak za traktor u kojega stane cca. 200 kg granuliranog gnojiva.

Pazimo da prosječno svako stablo dobije oko 3 kg gnojiva.

Gnojidba maslinika može se provoditi i folijarno, odnosno, preko lista. OPG Rakovac prakticira i ovu metodu gnojidbe, uz pomoć atomizera. Ovaj priključak sadrži dizne koje fino raspršuju tekuće gnojivo pomiješano s vodom na lišće naših maslina. Koristimo ekološko gnojivo na bazi algi naziva Bio-algeen S-92, koji nam dokazano pospješuje prinos i stanje stabala.

Stalno pratimo razne kvalitetne izvore informacija o gnojidbi maslinika, među kojima i forum portala Agroklub, čiji iskusni članovi nesebično dijele svoja iskustva i znanja, koja svojski upijamo. 🙂

Polja označena sa * su obavezna.
Poruka je uspješno poslana
Poruka nije poslana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.