OPG Rakovac ima dva sommeliera maslinovog ulja!

OPG Rakovac ima dva sommeliera maslinovog ulja!

I to smo završili. A trajalo je. Poprilično. Od 5. veljače do konca travnja Vedrana i ja pohađali smo tečaj osposobljavanja za sommeliere maslinovog ulja. Bili smo dio prve generacije sommeliera maslinovog ulja u Hrvatskoj po programu kojeg je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Sada nam titula ulazi u radne knjižice. Još jedno zanimanje. 👍

prva generacija sommeliera maslinovih ulja
Slika 1: Prva generacija sommeliera maslinovog ulja u Hrvatskoj sa svojim diplomama. Saša i Vedrana su prvi slijeva.

O tečaju

S pohađanjem tečaja započeli smo 5. veljače ove godine. Predavanja su bila raspoređena dva do tri puta tjedno, trajanja cca. 3 sata po predavanju. U kasnijim fazama tečaja, predavanja su bila i učestalija.

Predavanja su pripremili i proveli predavači : dr. sc. Marin Krapac, Melinda Cossetto, dipl. ing. agr., Irena Krajcar Kokalj, prof. psih., te Bosiljka Bilić, dipl. ing. sig. Posao su odradili odlično, i mogu samo preporučiti ovaj tečaj po kvaliteti svim zainteresiranima i entuzijastima.

Tečaj je započeo s teoretskim dijelom nastave:

  • povijest masline i maslinarstva,
  • svjetska proizvodnja maslina i maslinovog ulja,
  • zdravstveni značaj ekstra djevičanskih maslinovih ulja,
  • sorte maslina, građa i sastav ploda masline…
  • itd.

Teoretski dio nastave je završio učenjem o pravilima kušanja maslinovih ulja.

A zatim je uslijedio praktični dio. Mjesec i pol mirisanja i kušanja.  Kušanja i mirisanja. 👃 I puuuuuuno jabuka i dvopeka između. 😊

Kušali smo ulja s manama: izraženijim i manje izraženim. Kušali smo fantastična ulja bez mana. Sve u svrhu izgradnje sposobnosti za senzorsku analizu organoleptičkih svojstava maslinovih ulja.

tečaj za sommeliera
Slika 2: Radno mjesto sommeliera maslinovog ulja => ocjenjivački listić, ulje u čaši za kušanje, dvopek, jabuka

Praktični dio tečaja smo završili edukacijom o primjeni ekstra djevičanskog maslinovog ulja u gastronomiji. Chef Robert Perić nam je prezentirao uporabu EDMU u različitim delicijama, od hladnog i toplog predjela, pa sve do deserta.

Dodjela diploma

Dodjela diploma prvoj generaciji sommeliera maslinovog ulja održana je u Vodnjanu 27. travnja. Bilo je baš lijepo i dostojanstveno. Diplome su uručili g. Sandro Manzin, direktor Pučkog otvorenog učilišta Vodnjan-Dignano, u kojem je održan tečaj, zatim g. Klaudio Vitasović (i sam dobitnik diplome sommeliera maslinovog ulja), te župan Istarske županije, g. Valter Flego.

Fotografije s dodjele diploma: Danilo Dragosavac

Bila nam je privilegija i čast biti dio naše “druge grupe” prve generacije sommeliera maslinovih ulja. ❤️ Redom divni ljudi, dio kojih su uspješni maslinari koji proizvode vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja.

Puno smo naučili tijekom tečaja. Ono što će nama najviše pomoći pri organizaciji i provedbi degustacije našeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja Bilini je usporedba s jeftinim maslinovim uljima iz dućana. To će istovremeno biti najjači argument i odgovor za sve koji postave pitanje “Zašto bih Vaše ulje platio 120 kuna za litru, kad mogu u dućanu kupiti litru za 40 kuna?” Jednostavno je: radi se o dva potpuno različita proizvoda. 😊

A sad vam možemo lako pokazati i kako da sami uočite razliku. Posjetite nas u našoj novootvorenoj kušaoni, rado ćemo vam demonstrirati.

druga grupa sommeliera
Dio druge grupe prve generacije sommeliera maslinovog ulja. U prvom redu stoje (slijeva): Marin Krapac, Melinda Cossetto, Sandro Manzin.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.