Povenjak 2016. - maslinovo ulje Bilini VICEPRVAK
Nagrade

Povenjak 2016. – Bilini viceprvak ekstra djevičanskih maslinovih ulja

  • - VICEPRVAK ekstra djevičanskih maslinovih ulja

Osvojili smo zlato!

Maslinovo ulje Bilini je osvojilo titulu prvog Viceprvaka ekstra djevičanskih maslinovih ulja na ovogodišnjoj manifestaciji ocjenjivanja kvalitete i kakvoće maslinovog ulja POVENJAK 2016. u Omišu! Još uvijek smo u nevjerici… Za sve vas koji želite kušati šampionsko ulje Bilini, pošaljite nam email na info@opg-rakovac.hr ili zovite na 098-794-068.

Uvod

Sve je počelo prije par mjeseci kada smo supruga Vedrana i moja malenkost posjetili gospodina Ratka Erlića iz poljoprivredne udruge “Ulika” Medulin, koji je, zajedno s uzorcima drugih članova udruge Ulika, na natjecanje Povenjak u Omiš poslao i uzorak višesortnog maslinovog ulja Bilini. Puno Vam hvala, g. Erlić!

Odlučili smo se prijaviti na nekoliko natjecanja ove godine, tek toliko da vidimo kako ulje Bilini kotira u odnosu na konkurentna ulja i da dobijemo odgovor od struke koliko smo zaista dobri. Da, nama se naše ulje sviđa i, da, sviđa se i većini (ne svima: nekima je prepikantno) naših konzumenata, ali zbilja bismo voljeli čuti što kažu stručnjaci koji imaju iskustvo i znanje.

Omiš

Obzirom da smo sve isplanirali u zadnji čas, tako je bilo i sa smještajem. Za nas troje (Vedranu, Ivanu i mene), rezervirali smo smještaj u našem dragom kampu Galeb u Omišu. Konkretno: u jednoj od njihovih sjajnih mobilnih kućica, odmah do mora. Bacite oko na panoramu, slikanu ispred mobilne kućice u kojoj smo prespavali, uz zvuke kiše na krovu i valova koji su pljuskali po obali. Very nice!

kamp Galeb Omiš
kamp Galeb Omiš

Povenjak 2016.

Nikada do sada nismo bili na ovoj manifestaciji. Mislili smo da se radi o malom natjecanju, za članove iz Omiša i okolice… koliko smo bili u krivu. 🙂 Ovo je bio jubilarni, 10. po redu Povenjak, natjecanje ekstra djevičanskih maslinovih ulja i konzerviranih maslina na domaći način. Manifestacija je započela kušanjem različitih monosortnih i miješanih maslinovih ulja:

Povenjak 2016 degustacija
Povenjak 2016. – degustacija

Nakon degustacije koja je trajala otprilike sat vremena, svi posjetitelji su se popeli u restoran turističkog naselja Brzet, gdje se odvijala glavnina ovog eventa. Tek tamo smo uvidjeli da se radi o značajnoj manifestaciji koja privlači zaista veliki broj ljudi. Pogledajte i sami:

povenjak 2016 - manifestacija
Povenjak 2016. – manifestacija

Više o manifestaciji

Ove je godine prijavljeno čak 153 maslinova ulja, od čega su 122 analizom potvrđena kao ekstra djevičanska. Od tih 122 maslinova ulja, čak 88 je zlatnih! Fantastična godina. Iskrene čestitke svim maslinarima koji su prijavili svoja ulja. Bravo!

Proglašavanje dobitnika medalja je išlo od ulja s manje bodova, prema onima sa više bodova. Naglašavamo da su ljudi iz udruge Povenjak u više navrata spomenuli da su sva zlatna ulja ove godine bila izvrsna, te da je razlika među njima bila vrlo mala. To je ocjenjivačkom žiriju uvelike otežalo posao.

Naš mali OPG se stisnuo i čekao. 🙂 Nakon što su proglašeni dobitnici bronce i srebra, žiri je krenuo na proglašenje dobitnika zlatnih odličja. Zaista smo se molili da smo bilo gdje među dobitnicima, no na koncu se ispostavilo da je maslinovo ulje Bilini osvojilo prvo mjesto među viceprvacima sa najvišom ocjenom!!!

Povenjak 2016
Viceprvak ekstra djevičanskih maslinovih ulja Povenjak 2016.

Posebnu nagradu sa prelaznim peharom je osvojio OPG Lupić iz Bala. Ona je uslijedila za najviše zlatnih medalja, sukladno kombinaciji proizvoda koje su prijavili na Povenjak => maslinovo ulje i konzervirane masline. Čestitamo!

Ulje Bilini je osvojilo najvišu nagradu za maslinovo ulje na temelju kemijske analize i organoleptičkih svojstava. Testiranje su proveli stručnjaci Povenjaka:

kemijska analiza Povenjak 2016
kemijska analiza Povenjak 2016. – str. 1
kemijska analiza Povenjak 2016
kemijska analiza Povenjak 2016. – str. 2

Umjesto zaključka

Naš mladi OPG još uvijek slavi visoku ocjenu koju nam je dodijelio Povenjak 2016. Naravno, nećemo počivati na lovorikama, već će nam ovo priznanje služiti kao poticaj za još strastvenije bavljenje onime što volimo najviše: uzgojem maslina i izradom kvalitetnog maslinovog ulja. I dalje planiramo praviti ulje u fenomenalnoj uljari Grubić u Balama, koji su također zaslužni za dio našeg uspjeha i kvalitete našeg ulja.

Pozdrav od umornih, ali ponosnih i zadovoljnih članova OPG Rakovac! 🙂

povenjak 2016 opg rakovac
Povenjak 2016. – Pehar za maslinovo ulje Bilini

Polja označena sa * su obavezna.
Poruka je uspješno poslana
Poruka nije poslana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

    • Ivice, puno Vam hvala na komentaru. Samo za informaciju, baš mi je supruga jučer naložila isto to: da dogodine svakako učestvujemo na izložbi maslinovog ulja i vezanih proizvoda u Zagrebu. Za ovu godinu smo prekasno uočili da se priprema izložba. Dogodine ćemo znati bolje! 🙂
      Lijepi pozdrav iz Istre