Noćnjak 2016. - Zlatna medalja za ekstra djevičansko ulje Bilini
Nagrade

Noćnjak 2016. – Zlato za Bilini !

  • - ZLATNA MEDALJA za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Uvod

Naš OPG je odlučio prijaviti svoje extradjevičansko maslinovo ulje Bilini i na manifestaciju Noćnjak 2016., 18. po redu manifestaciju maslinara i uljara, koja se održava svaki put u drugačijem gradu u Dalmaciji. Ove godine, manifestacija je održana u predivnom Bolu na otoku Braču.

Put do Brača

Do otoka Brača od Istre put je dug. No, obzirom da nam je ovo treći put da idemo u Srednju Dalmaciju u mjesec i pol (podsjetimo: do sada smo ove godine bili prisutni i na manifestacijama Povenjak 2016. u Omišu i Maslina 2016. u Splitu), put nam je – premda još duži nego ranije – prošao brzo.

Dok smo čekali trajekt za Supetar (Brač) u Splitu, prikratili smo vrijeme šetnjicom po splitskoj rivi i Peristilu:

OPG Rakovac u Splitu
OPG Rakovac u Splitu

Naš Saša je rođen u Splitu, tamo je i živio prve tri godine svog života, pa nam se svakim posjetom svojem rodnom gradu iznova raznježi. 🙂

Potom smo se ukrcali na trajekt. Plovidba je potrajala nekih 50-tak minuta, bilo je vrlo ugodno – vrijeme je bilo predivno, pravi proljetni dan s ugodnim povjetarcem.

Tada nam se ukazao…

otok Brač.

trajekt za Supetar
trajekt stiže u Supetar

Otok Brač je jednom rječju predivan. Iznenadili smo se vidjevši silne lijepo održavane maslinike i maslinova stabla, koja na ovakvom terenu ni u kojem slučaju nije lako održavati. Kakva mehanizacija! Većina maslinika je posađena na brdovitom, katkad i izrazito kamenitom terenu, a stabla su porezana na način da se berači ne moraju penjati po njima kako bi ih pobrali.

Što se tiče plaža, voljeli smo govoriti da na Jadranu nema puno mjesta s ljepšim plažama od našeg grada Pule. Bol definitivno spada u ta malobrojna mjesta. 🙂

plaza u Bolu i pogled na Zlatni rat
plaža u Bolu i pogled na Zlatni rat

Noćnjak 2016.

Manifestacija Noćnjak 2016. je održana od 17. do 20. ožujka: mi smo stigli na posljednji dan – dan dodjela nagrada, no, vidjevši kvalitetu organizacije same dodjele manifestacija, bilo nam je žao što nismo mogli doći i na edukativni dio koji je trajao puna tri dana. Iduće godine ćemo svakako pokušati doći ranije.

Dodjela nagrada je upriličena u Bluesun hotelu Elaphusa, pozicioniranom tik uz more. Imali smo malu nezgodu prilikom izlaska autom kad smo “zajahali” jednu od onih betonskih “krafni” koje senzor za parkiranje ne prepoznaje, no, nije važno. 🙂

grand hotel elaphusa
Grand hotel Elaphusa, Bol

Sama dodjela nagrada je održana u velikoj konferencijskoj dvorani, s brojnim auditorijem. Počela je s dodjelama diploma za djevičanska maslinova ulja, te se potom nastavila dodjelom brončanih, srebrnih i zlatnih medalja za ekstra djevičanska maslinova ulja.

auditorij - Noćnjak 2016
auditorij – Noćnjak 2016.

Zlato za Bilini

Naše ulje Bilini je dobilo visoku ocjenu od 97.5000 / 100 i osvojilo Zlatnu medalju za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Moramo priznati da je Noćnjakova senzorska analiza iznimno korisna i kvalitetno izrađena, sa svim detaljnim specifikacijama ulja, uključujući i grafikon “paukove mreže” sa senzorskim profilom. Ulje Bilini je okarakterizirano od strane žirija Noćnjaka kao

Ekstra djevičansko maslinovo ulje srednje intenzivnog mirisa i okusa po zelenom plodu masline, voću, ujednačene srednje izražene gorčine i pikantnosti.

Ne bismo ga bolje ni sami opisali. 🙂

Zlatna medalja Nocnjak 2016
Zlatna medalja – Noćnjak 2016.

Vedrana je, po primitku nagrade, bila sretna kao i inače. Njoj jako puno znače priznanja koja dobivamo za naše ulje, kao svojevrsnu nagradu za cjelogodišnji rad i ulaganje.

Vedrana prima Zlatnu medalju za ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini:

Vedrana Rakovac prima zlatnu medalju
Vedrana Rakovac prima zlatnu medalju za ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini

Noćnjak 2016. se pokazao kao vrhunsko organizirana manifestacija maslinara i uljara, te smo sigurni da se vidimo i dogodine. Mi ćemo u međuvremenu naporno raditi da opravdamo priznanje dobiveno ove godine. Svakako ćemo se potruditi iduće godine prisustvovati i edukativnom dijelu manifestacije. Vidimo se dogodine, Noćnjače. 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.