NYIOOC 2023 – Zlato za Bilini
EDMU Bilini je osvojilo zlato na međunarodnom natjecanju ekstra djevičanskih maslinovih ulja New York International Olive Oil Competition NYIOOC 2023. Saznajte više 🏆
Mi na Mediteranu koristimo ekstra djevičansko maslinovo ulje jer obožavamo njegov okus i miris. Znamo da je zdravo, ali, realno, za većinu nas to nije razlog zašto ga prelijemo preko salate. Nije nam jasno zašto bi maslinovo ulje s puno polifenola bilo posebno zanimljivo.
U podnebljima s različitom kulinarskom tradicijom potreban je, čini se, dodatni poticaj da se maslinovo ulje uključi u svakodnevnu prehranu. I prije nego se začudimo zbog čudnih tuđih prehrambenih običaja, pogledajmo sebe. Chia puding je odličan. Ali… da li bi ga uopće kušali da niste znali koliko je zdrav?
Polifenoli su spojevi koji se prirodno nalaze u biljnoj hrani. Ima ih voću, povrću, začinima, čaju, ljekovitom bilju, vinu, tamnoj čokoladi i – naravno – ekstradjevičanskom maslinovom ulju.
Polifenoli su poznati antioksidansi, što znači da mogu neutralizirati štetne slobodne radikale koji bi inače oštetili vaše stanice i povećali rizik od stanja poput raka, dijabetesa i bolesti srca. Također, smanjuju i upale u organizmu, koje se smatraju glavnim uzrokom mnogih kroničnih bolesti.
Identificirano je više od 8,000 vrsta polifenola. Postoje 4 osnovne skupine:
Flavonoidi čine oko 60% svih polifenola i nalaze se u jabukama, luku, tamnoj čokoladi:)
Fenolne kiseline čine oko 30% svih polifenola i nalaze u voću (dakle, i maslinama!), povrću, cjelovitim žitaricama i sjemenkama.
Polifenolni amidi se, primjerice, nalaze u čili papričicama i zobi.
Tu je poznati resveratrol iz crvenog vina, ali i u spojevima koji se nalaze u bobicama, kurkumi, lanenim sjemenkama, i cjelovitim žitaricama.
Najvažnija odlika ekstra djevičanskog maslinovog ulja je visok sadržaj fenolnih komponenti koje se razlikuju po sastavu i zastupljenosti ovisno o sorti, klimatskim prilikama, zrelosti i načinu prerade maslina. Kao učinkoviti prirodni antioksidansi, oni štite maslinovo ulje od autooksidacijskih promjena, te na taj način pridonose stabilnosti ulja u smislu očuvanja njegove kakvoće i trajnosti. Znači, one štite i samo maslinovo ulje od propadanja.
U ekstra djevičanskom maslinovom ulju nalazi se 25 vrsta polifenola.
Rafinirano maslinovo ulje posjeduje samo tragove polifenola, koji se uklanjaju tijekom procesa rafiniranja i potom dodaju natrag nakon što se rafinirano ulje pomiješa s malim količinama djevičanskog ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja, prije nego se flašira i proda.
Iako ima robnih marki koje navode sadržaj polifenola u svojim maslinovim uljima izravno na etiketi, postoji nekoliko savjeta koji mogu pomoći da se prepozna maslinovo ulje s puno polifenola u bilo kojoj trgovini ili na tržnici.
Polifenoli se nakupljaju u maslinama ranije od ulja i stalno se smanjuju kako plod sazrijeva. Stoga ih u ranoj berbi maslina ima više.
Masline koje se beru u umjerenoj (nasuprot sušnoj) klimi također imaju višu razinu polifenola. To je vjerojatno zbog brzine sazrijevanja maslina u ovim specifičnim klimatskim uvjetima.
Ukoliko kupujete monosortno ulje, obratite pažnju na kakakteristike te sorte vezano uz sadržaj polifenola.
Konačno, ako nijedna od ovih informacija nije lako dostupna, odaberite pikantna ulja umjesto blagih. Ulja su robusna okusom i zbog prisutnosti polifenola. Naše ekstra djevičansko maslinovo ulje je umjereno blage pikantnosti, a ipak mu je sadržaj polifenola visok! Sinergija raznih sorti i na ovom mjestu pokazuje svoje prednosti. Pogledajte našu kemijsku analizu 😉
Mnogim ljudima je važna ljekovita komponenta maslinovog ulja. U tom je slučaju povjerenje u proizvođača iznimno bitno. Polifenoli se mogu razgraditi tijekom vremena, pogotovo ako se ulje ne skladišti pravilno. Osim toga, i vrijeme berbe je nešto što treba uzeti u obzir. Berba maslina u našem poljoprivrednom gospodartvu je okončana s koncem listopada, a ima proizvođača koji beru masline do Božića…
Znanstvenici predlažu klasificiranje maslinovih ulja s puno polifenola kao ljekovitih, ovisno o količini polifenola koje sadrže. Ministarstvo hrane i lijekova Sjedinjenih država (FDA) ne zahtijeva od robnih marki da navode polifenole na maslinovim uljima, što može otežati određivanje je li maslinovo ulje doista visokokvalitetno ljekovito maslinovo ulje.
Europska agencija za sigurnost hrane utvrdila je da samo maslinova ulja s više od 250 mg/kg polifenola mogu nositi znanstvenu tvrdnju da su medicinska. Na našem maslinovom ulju nema etikete da je ljekovito, iako bi je moglo biti s udjelom polifenola od čak 453 mg/kg.
Mi proizvodimo za gurmane. Zdravlje u ulju Bilini je samo ugodna “nuspojava”! 😊
Odgovori