Berba maslina 2024. je završila – Mlado maslinovo ulje Bilini je tu!
Još jedna berba maslina je iza nas! Bilo je stresno i naporno, kao i svake godine. Ali najvažnije od svega je: prefino, mlado maslinovo ulje Bilini je tu!
Da mediteranskog načina prehrane nema bez dobrog maslinovog ulja, to već znaju i ptice na grani. K tome, ekstra djevičansko maslinovo ulje je zdravo i fino.
No što je to točno što EDMU čini toliko dobrim za naše zdravlje?
U proteklih 20-tak godina svjedočimo porastu broja znanstvenih istraživanja spojeva iz ekstra djevičanskog maslinovog ulja koji imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. A koji su to spojevi? Hajdemo redom:
Polifenoli su spojevi od iznimne važnosti za fiziologiju biljaka, obzirom da su uključeni u različite funkcije poput rasta, pigmentacije, rezistencije na patogene i druge. Do danas je poznato priližno 8000 polifenolnih molekula, a najznačajnije skupine su: flavonoli, flavoni, flavan-3-oli, flavanoni i d-antocijani. Polifenoli na ljudski organizam djeluju antioksidativno, antikancerogeno, antimikrobno i protuupalno. Uslijed toga imaju preventivno i kurativno djelovanje na bolesti.
Tokoferoli su spojevi koji imaju izraženu aktivnost vitamina E. Među njima je najaktivniji alfa-tokoferol. Tekoferoli djeluju kao antioksidansi koji neutraliziraju slobodne radikale te sprječavaju oksidaciju nezasićenih masnih kiselina. Manjak tokoferola u ljudi se očituje mišićnom slabošću, poremećajima vida i anemijom.
Klorofil je zeleni biljni pigment nužan u procesu fotosinteze. Smješten je u kloroplastima, u svim zelenim dijelovima biljki. Klorofil vitalizira ljudski organizam. Dokazano je da povoljno djeluje na krvnu sliku te pospješuje liječenje anemije, jer se u organizmu ponaša poput hemoglobina. Nadalje, poboljšava i rad srca te uravnotežuje tlak i šećer u krvi. Također je ustanovljeno da klorofil pomaže kod čira na želucu i upalnih crijevnih bolesti poput ulceroznog kolitisa te, općenito, kod probavnih tegoba. Ovo je zato što podržava rad dobrih bakterija u crijevima, istodobno sprečavajući razvoj štetnih bakterija.
Među dobrobitima klorofila je i to što uklanja toksine i teške metale iz tijela, potiče funkciju jetre, bubrega i štitnjače. Posebno je važan za dišni sustav i imunitet. Klorofil pruža i prirodnu zaštitu od raka, jer štiti tjelesne stanice od oštećenja, a time i od karcinogenih promjena.
Karotenoidi su skupina biljnih pigmenata žute, narančaste i crvene boje, te su važni za zdravlje čovjeka i njegovo očuvanje. Hrana bogata antioksidansima – u prvom redu karotenoidima – može neutralizirati nepoželjno djelovanje slobodnih radikala u organizmu te tako pomoći očuvanju zdravlja. Karotenoidi su važni kod zaštite srca. Nadalje, sprječavaju pojavu raka i drugih kroničnih bolesti. Među karotenoidima najznačajniji su beta-karoten, likopen, lutein i kriptoksantin. Alfa- i beta-karoten te beta-kriptoksantin, “preteče” su vitamina A.
Skvalen je spoj koji u organizmu služi za neutralizaciju slobodnih radikala i očuvanje prirodne ravnoteže. Sprečava oksidativni stres i njime uzrokovano oštećenje stanica i tkiva – podlogu za razvoj mnoštva različitih bolesti (autoimunih bolesti, šećerne bolesti, reumatizma, srčanog udara, dermatoloških poremećaja, neurodegenerativnih bolesti, karcinoma). Taj je antioksidativni učinak važan i u neutralizaciji oksidiranog VLDL kolesterola – najznačajnijeg čimbenika za razvoj ateroskleroze.
Tijekom života smanjuje se sposobnost za sintezu skvalena: nakon 25. godine blago se smanjuje, a nakon 40. godine ubrzano se gubi. Vidljive posljedice smanjene biosinteze očituju se starenjem kože, kao i u smanjenoj sposobnosti stanica da očuvaju ravnotežu antioksidans-oksidans, što dovodi do povećane sklonosti razvoju bolesti. Da bismo spriječili razvoj bolesti i usporili procese starenja, korisno je dodavati skvalen svakodnevnoj prehrani.
Fenolne kiseline su velika grupa fenolnih spojeva, koja se nalaze u hrani biljnog porekla. Fenolne kiseline imaju različite funkcije u biljkama uključujući asimilaciju hranljivih materija, sintezu proteina, aktivnost enzima i fotosintezu. Za ljudski organizam dokazano djeluju kao moćni antioksidansi.
Sekoiridoidi su grupa spojeva koji sadrže ugljikohidratne komponente u obliku D-glukoze koji u našem organizmu djeluju antimikrobno.
Spojevi koji umjereno smanjuju “loši” kolesterol = LDL kolesterol, ali ne utječu na HLD i VLDL. Studije na ljudima pokazuju da lignani smanjuju koncentraciju nekih upalnih markera.
U jednoj preliminarnoj studiji iz 2021., unos flavona bio je povezan s nižim izgledima subjektivnog kognitivnog propadanja nakon prilagodbe na dob, ukupni energetski unos, glavne nedijetetske čimbenike i specifične prehrambene čimbenike.
Oleokantal je još jedan spoj kojeg nalazimo u ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Ima sličan učinak kao neki protuupalni lijekovi i djeluje na ublažavanje boli kod upala. Dnevna konzumacija 50 g ekstradjevičanskog maslinovog ulja proporcionalna je desetini doze lijeka protiv boli preporučene odraslima.
A sada, kada ste se “našopali” znanstvenim informacijama i kemijskim pojmovima, odite kupiti neko od fantastičnih ulja naših proizvođača. Jer je dozakano: ekstra djevičansko maslinovo ulje je zdravo. A k tome je i JAAAAAAKO fino.
Izvori informacija:
Odgovori